Weer Dwingeloo

Weer Dwingeloo

Weersverwachting

RMA richt zich op het meten van diverse weer- en bodemparameters in de landbouw. In de landbouw spelen weersomstandigheden een belangrijke rol. Telers zijn afhankelijk van het weer. Het uitvoeren van teeltwerkzaamheden hangt af van bijvoorbeeld lokale windsnelheid en kans op neerslag. Om een goede werkplanning te maken moeten telers beschikken over een betrouwbare lokale weersverwachting en actuele metingen van lokale weerstations.

Actuele weermetingen Dwingeloo

Voor actuele weermetingen staan bij de kantoorlocatie van RMA een weerstation en een bodemvochtstation. De stations demonstreren hoe de systemen van RMA in de praktijk werken en geven tegelijk het actuele weer in Dwingeloo aan. De stations zijn robuust en kunnen tegen een stootje. De gebruikte techniek staat garant voor accurate metingen zonder afwijkingen. Dit levert betrouwbare data.

weersverwachting Dwingeloo

Meten temperatuur en regen

Het weerstation in het perceel van RMA zorgt voor nauwkeurige lokale weermetingen, zoals temperatuur en regen in Dwingeloo. De weerpaal meet continue temperatuur, luchtvochtigheid, bladnat, neerslag, luchtdruk, zonnestraling, windrichting en -snelheid. Deze meetgegevens worden gebruikt om de verdamping van beplanting te berekenen en het infectierisico van ziekten in een gewas. Een datalogger stuurt de meetgegevens van het weerstation via 4G naar de Cloud van RMA. Daarna zijn de actuele lokale weersomstandigheden in één oogopslag te bekijken via bijvoorbeeld een smartphone.

Beregenen of niet?

De bodemvochtsensor bij RMA heeft de worteldiepte van de beplanting goed in beeld en leest uit hoe nat de grond daar wordt. De bodemvochtsensor meet op 6 dieptes tot 60 cm diep continue de hoeveelheid water en de temperatuur in de bodem. Een datalogger stuurt de metingen via LoRa naar de Cloud van RMA. Daarna is bijvoorbeeld op een smartphone snel te zien wanneer beregenen nodig is en hoeveel. Zeker omdat de verwachting is dat het klimaat de komende jaren extremer gaat worden en water schaars wordt in warmere perioden, is dit een handig hulpmiddel.